Hamarosan megjelenik az ültetvénytelepítési pályázati felhívás

2024 nyarán újra nyitnak az ültetvénytelepítési pályázatok a gyümölcs-, gyógynövény- és borszőlőtermelés területén.

Támogatás célja

A 2024-es pályázatok célja a magyar mezőgazdasági termelők támogatása az új ültetvények telepítésében és a meglévők modernizálásában, különösen a gyümölcs-, gyógynövény- és borszőlőtermelés területén, valamint a kertészeti technológiák fejlesztésében.

Támogatásra jogosultak köre

A pályázatokra azok a mezőgazdasági termelők jogosultak, akik rendelkeznek legalább 10.000 euró értékű mezőgazdasági tevékenységgel, és az előző üzleti év árbevételének legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származik

Támogatható tevékenységek

Támogatható tevékenységek közé tartozik az ültetvények kialakítása, modernizálása, épületek és építmények fejlesztése, új gépek és technológiák beszerzése, valamint az immateriális beruházások és az ültetvényhez szükséges ingatlan vásárlása.

Gépbeszerzéssel kapcsolatban a gyümölcsültetvények esetében támogatható gépek közé tartoznak a betakarítógépek, önjáró betakarítógépek, szedő platformok, valamint a betakarítást segítő kézi eszközök, mint például kézi gyűjtők, ágrázók és szedőállványok.

Támogatás intenzitása

Az alaptámogatás a jogosult költségek legfeljebb 50%-át fedezi, amely bizonyos esetekben, például fiatal gazdák vagy ökológiai gazdálkodás vagy gazdaságátadás esetén további 15%-kal növelhető.

Előleg mértéke

A VP-s pályázati konstrukciók lehetővé teszik majd az előleg igénybevételét, amely segíthet a projekt megkezdésében, mielőtt a teljes támogatási összeg folyósításra kerülne. Az előleg lekérési szabályok 2024-től az eddigi gyakorlathoz képest változni fognak. A részletek a pályázati kiírásban találhatóak majd meg.

Benyújtás

A pontos pályázati határidőket és a benyújtás módját a pályázati felhívás fogja tartalmazni, amelyet a megfelelő hivatalos pályázati-, kertészeti- és mezőgazdasági szervezetek weboldalain lehet megtalálni.  https://www.szechenyi2020.hu/ , https://www.nak.hu/

A pályázati felhívással kapcsolatos előminősítést ITT lehet kérni.

Scroll to Top